0753 277 310

Apartament nou sau vechi în Sibiu? Avantaje și dezavantaje

Sunt multe aspecte de luat în calcul atunci când vrei să achiziționezi un apartament, indiferent dacă discutăm despre o investiție sau o locuință personală.

Printre primele criterii pe care cumpărătorii le iau în calcul se află numărul de camere, compartimentarea și zona. După ce aceste lucruri au fost stabilite, mai rămâne o singură dilemă: apartament nou – orice imobil construit după anul 2000 – sau vechi?

Diferențele sunt semnificative și de obicei sunt puse în balanță în funcție de preț.

Particularități ale principalelor cartiere din Sibiu atunci când vorbim de apartamente noi sau vechi

În zona centrală, spre exemplu, prețul unui apartament nou este cu aproximativ 230euro/mp mai mare decât prețul unui apartament vechi. Principala cauză ar fi existența limitată a terenurilor pe care se pot construi ansambluri rezidențiale în centru. Totodată investitorii români sau străini se orientează în principal spre zona centrală datorită facilităților și doresc construcții noi în special pentru chirii în regim hotelier. Pe de altă parte, în centrul Sibiului multe dintre clădirile vechi suferă o degradare semnificativă, ceea ce poate descuraja intenția de cumpărare.

Șelimbăr, Calea Cisnădiei și Calea Surii Mici în schimb, sunt cartiere ofertante în ceea ce privește posibilitatea de a realiza construcții noi. Dovada stă în ansamblurile rezidențiale recent construite în zonă. În ofertele Welhome.ro peste 90% dintre apartamente sunt construcții noi, însă acestea se găsesc preponderent în zonele limitrofe ale Sibiului.

Avantaje și dezavantaje în alegerea apartamentului în construcții noi sau vechi

Avantajele apartamentelor în construcții noi

  • Construcțiile noi sunt realizate din materiale moderne și cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație.
  • Instalațiile noi și izolațiile foarte bine realizate sunt cu siguranță avantaje importante.
  • Tot ceea ce ține de interior este gândit în asentimentul vieții moderne: spații generoase, lumină naturală din abundență, compartimentare open-space.
  • Spațiile recreative sunt și ele un plus în construcțiile noi: balcoane sau terase cu suprafețe impresionante.
  • Lifturi moderne și încăpătoare, parcări subterane, spații comerciale la parterul blocului și să nu uităm de spațiile comune, care aduc un plus de culoare vieții sociale

Construcțiile noi sunt preferate în general de persoane tinere, care au o mai mare mobilitate și nu se simt deranjate de faptul că locuiesc la marginea cartierului, considerând celelalte avantaje mai importante.

În ceea ce privește creditarea, putem spune că statul favorizează achiziția de apartamente noi. Construcțiile cu extrase de carte funciară obținute înainte de 2010 pot beneficia de o finanțare maximă de 57.000 euro, în timp ce construcțiile cu extrase de carte funciară primite după 2010 pot fi finanțate prin creditul Prima Casă cu sume de până la 66.000 euro.

Dezavantajele apartamentelor în construcții noi

  • Apartamente în construcțiile noi se găsesc foarte greu în zone centrale, ar daca le găsim atunci vom avea surpriza unor preturi mult prea mari.
  • Este posibil ca locatarii să depindă de mașina personală, întrucât accesul spre mijloacele de transport în comun poate fi o problemă la început.
  • Apartamentele noi vin la pachet cu riscul zonei – dacă aceasta nu este închisă, o perioadă este posibil să funcționeze un șantier în zonă.
  • În primii ani de la încetarea lucrărilor, clădirea are nevoie de un timp ca să se așeze, astfel pot apărea fisuri în pereții imobilului.

Avantajele apartamentelor în construcții vechi

Apartamentele vechi oferă locatarilor acces facil spre punctele de interes ale zonei: magazine, școli, instituții, ceea ce îi atrage și pe investitori. Un student, spre exemplu, va pune pe primul plan locația apartamentului și nu vechimea acestuia. Transportul în comun nu va reprezenta o problemă, iar zona este închisă și sigură, astfel cel mai probabil nu vor exista modificări majore de peisaj

Dezavantajele apartamentelor în construcții vechi

În general, apartamentele vechi au nevoie de lucrări de renovare. Acest lucru poate fi puțin complicat în cazul în care apartamentul a fost achiziționat prin credit Ipotecar. Este nevoie de acordul băncii pentru modificări majore, însă discutăm despre lucrări care implică structura apartamentului

În viitor, terenurile și spațiile potrivite pentru construcția de ansambluri rezidențiale din centrul orașului, dar și din cartierele vechi ale Sibiului rămân limitate. Acest lucru va determina în primul rând o dezvoltare a acestuia spre exterior.

Deoarece avantaje și dezavantaje există în cazul tuturor criteriilor importante, în final, fiecare cumpărător le va cântări la momentul deciziei în funcție de propriile nevoi.

Pentru îndrumare și sprijin în procesul de căutare și achiziție a unui apartament, poți apela cu încredere la experții Welhome.

Te intereseaza acest apartament?